Manja slova Veća slova RSSv.d. zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore - pukovnik Aleksandar Pantović


E-mail: aleksandar.pantovic@mil.me 

Pukovnik Aleksandar Pantović rođen je 17. februara 1977. godine u Mratinju, opština Plužine, Crna Gora. Gimnaziju je završio 1995. godine u Plužinama, a Vojnu akademiju kopnene vojske – smjer Inžinjerija 1999. godine u Beogradu
Vojnu karijeru počinje u inžinjerijskoj jedinici Podgoričkog korpusa 1999. godine kao komandir voda. U inžinjerijskim jedinicama, do 2007. obavlja više komandnih dužnosti – komandir Pionirske čete, komandir Putno-mosne čete, komandir Inžinjerijske čete, zamjenik komandanta Inžinjerijskog bataljona. Nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i smanjenja oružanih snaga Crne Gore, preuzeo je komandu nad Inžinjerijskom četom. Godine 2007. postavljen je na dužnost referenta u Odsjeku za operativne poslove i obuku (B-3) u Brigadi za specijalne operacije. 

Komandno-štabnu školu završava 2008. godine na Baltičkom koledžu odbrane u Estoniji. Po završenom usavršavanju, njegov sljedeći zadatak bio je razvoj sposobnosti kopnenih snaga u odjeljenju za operacije i obuku (G-3/7) Generalštaba, zadužen za NATO koncept Operativnih sposobnosti, evaluaciju i izvještavanje (OCC E&F) 2009.-2012. godine. Za to vrijeme prva crnogorska pješadijska četa dostigla je zahtjeve za interoperabilnošću prema NATO standardima. Kao ocjenjivač borbene spremnosti (CREVAL), angažovan je u uspostavljanju nacionalnog ocjenjivačkog tima u skladu sa NATO standardima. Godine 2012. dodijeljen mu je zadatak nacionalnog koordinatora za angažovanje oružanih snaga u međunarodnim operacijama u G-3/7, Generalštaba, a od 2015. do 2017. godine obavljao je dužnost načelnika Kabineta načelnika Generalštaba.

Pukovnik Pantović je imao tu čast da obavlja dužnost bliskog asistenta dvojici načelnika Generalštaba, gdje je bio u prilici da prisustvuje mnogim sastancima i konferencijama visokog nivoa, koji su se bavili strateškim temama. Član je Kraljevskog koledža za odbrambene studije (RCDS) u Londonu, na kojem je završio usavršavanje 2017-2018. godine.

Od septembra 2018. godine načelnik je Štaba Generalštaba, a od septembra 2020. određen je za v.d. zamjenika načelnika Generalštaba.

Unaprijeđen je u čin pukovnika u februaru 2019.godine.

Pukovnik Pantović u slobodno vrijeme se bavi sportom i čitanjem. Nekada je bio crnogorski prvak u skoku u vis, u kategoriji mlađih od 18 godina, a visoke rezultate tokom školovanja postizao je i iz hemijie tokom studija osnovne škole.

Oženjen je i ima dvoje djece.