Manja slova Veća slova RSSSanja Ćulafić


General-pukovnik Ljubiša Jokić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

E-mail: kabinetngs@vojska.me


General-pukovnik Ljubiša Jokić rođen je 1958. godine u Plavu.

Nakon Vazduhoplovne gimnazije, završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju, smjer pilot aviona (1981), General-štabnu akademiju (1994) i Školu nacionalne odbrane (1999).

Obavljao je dužnost nastavnika letjenja, komandanta Avijacijske eskadrile, načelnika organa za operativne poslove u Avijacijskoj brigadi, načelnika Terminalne kontrole letjenja na Aerodromu Podgorica, komandanta Vazduhoplovne brigade i komandanta Vazduhoplovne baze u Podgorici.

U aprilu 2003. godine imenovan je na dužnost šefa Kabineta Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore, a ujedno i sekretar Savjeta. Nakon toga, obavljao je dužnost pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore, a od septembra 2005. do juna 2006. godine dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

U julu  2007. godine imenovan je za prvog vojnog predstavnika Crne Gore u NATO i predstavnika u Vojnom komitetu EU u Briselu.

Od marta 2012. godine obavljao je dužnost vojnog predstavnika Crne Gore pri Misiji Crne Gore u OEBS-u, ujedno izaslanika odbrane za Austriju, Češku i Slovačku.

Od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost savjetnika ministra odbrane Crne Gore za vojna pitanja.

Na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore imenovan je 13. januara 2017. godine, a 13. jula 2017. godine unaprijeđen je u čin general-pukovnika.

Nosilac je Zlatnog letačkog znaka i zvanja instruktor letjenja. Tri puta je odlikovan za rezultate postignute u službi, a dva puta je vanredno unaprijeđen.

Govori engleski i ruski jezik.