Manja slova Veća slova RSSDAN VOJSKE CRNE GORE - 07. OKTOBAR


Vojska Crne Gore slavi svoj dan u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine, kada su hrabri ratnici na čelu sa knezom Vojislavom, na području Crmnice, nanijeli težak poraz vizantijskoj vojsci. 


Bitka na Tuđemilu vođena 7. oktobra 1042. godine između dukljanske vojske kneza Vojislava i vizantijske vojske, spada među najznačajnije i najsudbonosnije istorijske događaje u ukupnoj crnogorskoj prošlosti. U toj bici dukljanska vojska je nanijela težak poraz vizantijskoj vojsci i njenim saveznicima. U istoriji crnogorskog ratovanja bilo je mnogo slavnih bojeva i velikih bitaka, sjajnih i veličanstvenih pobjeda ali ovoj bici pripada posebno mjesto. Po svemu, ona je početak crnogorskog istorijskog postojanja i opstajanja. Ratnim iskustvom i velikom hrabrošću kneza Vojislava, njegovih sinova i vojske, Duklja (Crna Gora) je ovom pobjedom potvrdila svoju državnu nezavisnost.


Pobjeda kod Tuđemila 7. oktobra 1042. godine, je velika u nizu istorijskih crnogorskih vojnih pobjeda i danas se taj datum slavi kao Dan Vojske Crne Gore.


Pripadnici Vojske Crne Gore sa ponosom obilježavaju taj datum poštujući herojske podvige tuđemilskih junaka, koji su ostavili svoje živote braneći čast i slobodu svoje države.


http://www.vojska.mod.gov.me/vijesti/177005/Boskovic-na-proslavi-Dana-Vojske-Iskra-slobodarstva-vjecito-je-crnogorsko-ishodiste.html