Manja slova Veća slova RSS
>

Osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno u misiju Pojačano istureno prisustvo (eFP) u Letoniji

Osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno u misiju Pojačano istureno prisustvo (eFP) u Letoniji
Datum objave: 14.12.2018 08:50 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno je u misiju Pojačano istureno prisustvo – (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniju.


Oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačkih OS. 

Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije. 

Na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi. 

Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu. 

Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost iz jula 2018. godine. 

Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci.