Manja slova Veća slova RSS
>

Tirana: General Dakić na konferenciji načelnika GŠ zemalja članica DECI inicijative

Tirana: General Dakić na konferenciji načelnika GŠ zemalja članica DECI inicijative
Datum objave: 13.09.2018 14:37 | Autor: VCG

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić učestvuje na 7. konferenciji načelnika generalštabova zemalja DECI inicijative (Inicijativa odbrambene saradnje), u Tirani.

Tokom ovogodišnje konferencije razmatrana su pitanja saradnje kroz NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept) pod vođstvom Italije, modeli saradnje u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, a poseban osvrt dat je na trenutnu situaciju u regionu, te na izazove i prijetnje sa kojima se države u regionu suočavaju, kao i na modele zajedničkog odgovora.

General Dakić je svoje kolege upoznao sa planovima angažovanja Crne Gore u okviru ponuđenih projekata kroz DECI inicijativu, kao i namjerom da se Crna Gora priključi grupi zemalja u oviru FNC, pod vođstvom Italije, kao i planovima kontribucije u NATO korpusu za brzi odgovor, sa sjedištem u Italiji (NRDC-ITA).

General Dakić je istakao da je DECI inicijativa odlična platforma za jačanje regionalne saradnje, a da su za Crnu Goru punopravno članstvo u EU, potpuna integracija u NATO i regionalna bezbjednost i stabilnost, najbitniji spoljnopolitički ciljevi.

Inicijativa postoji od 2012. godine. Osim naše države, njene članice su Austrija, Albanija, Hrvatska, Italija, Mađarska i Slovenija.

VCG