Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: Odbrambeni sistem postao nosioc prosperiteta crnogorskog društva

Bošković: Odbrambeni sistem postao nosioc prosperiteta crnogorskog društva
Datum objave: 27.12.2017 14:37 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


„Kao čelni čovjek Ministarstva odbrane zaista sam ponosan na ono što čujem od najeminentnijih NATO komandanata i generala o našim vojnicima u međunarodnim misijama i operacijama. To je nešto što mi jača uvjerenje da viševjekovna vojna tradicija koja je krasila Crnu Goru živi i danas“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na današnjem novogodišnjem koktelu, koji je organizovan na vojnom aerodromu u Golubovcima, povodom kraja godine i penzionisanja više oficira Vojske Crne Gore.

„Hvala što ste uniformu Vojske Crne Gore nosili sa ponosom i što je nijeste ukaljali“, kazao je ministar obraćajući se pukovnicima Željku Žegarcu i Radomiru Galeviću i potpukovniku Jelenku Milakoviću, koji 31. decembra, uz više desetina oficira i podoficira Vojske Crne Gore, zaokružuju svoj radni vijek.

Ministar se zahvalio novopenzionisam oficirima na svemu što su uradili tokom godina u kojima su bili dio odbrambenog sistema, prvo u JNA, pa u Vojsci Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i, na kraju, Vojsci Crne Gore, a svima na trudu, angažmanu i doprinosu razvoju države Crne Gore u više nego uspješnoj godini.

Bošković je kazao da je odbrambeni sistem postao nosioc prosperiteta crnogorskog društva, a da je Vojska Crne Gore postala institucija kojoj se sve više vjeruje.

„Vi ste u tome najzaslužniji i na tome vam veliko hvala. Ali, kao i u sportu, na vrhu je teže ostati nego ga osvojiti, tako da u narednim godinama očekujem još predaniji rad“, istakao je ministar. Obraćajući se v.d. načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnom generalu Iliji Dakoviću, ministar je izrazio nadu da će Ministarstvo i Vojska Crne Gore nastaviti da sarađuju u kapacitetu koji će obezbijediti da naš sistem bezbjednosti i odbrane bude još bolji i snažniji.

General Daković je naglasio da u 2017. godini nije nedostajalo zadataka i izazova za Vojsku Crne Gore. On je odao priznanje svima koji su doprinijeli da godina na izmicaju bude među najuspšješnijima, dodajući da članstvo naše države u NATO utemeljuje nadu da smo se zauvijek opredijelili za prosperitetniju i bezbjednosno sigurniju Crnu Goru.

„Ali, kako mir u kući ne znači i mir u svijetu, kao članica ove velike porodice i dalje imamo obavezu da doprinosimo stabilnosti na globalnom nivou“, kazao je v.d. načelnika Generalštaba, zaključujući da učešćem naših vojnika u međunarodnim misijama i operacijama dodatno jačamo ugled države u međunarodnim okvirima, a našeg vojnika predstavljamo kao visoko profesionalnog i ravnopravnog u multinacionalnom okruženju.

On je kazao da se Vojska Crne Gore, uz pomoć Ministarstva odbrane, posvetila dugoročnijem procesu podmlađivanja kadra u Vojsci, da ćemo u Novu godinu ući sa novim, mladim strojem vojnika u jedinicama, kojem će se vrlo brzo pridružiti još jedan.

„Crnogorski građanin uvijek će moći da računa na pripadnika Vojske Crne Gore“, zaključio je general Daković.

Pukovnik Galević se zahvalio u ime penzionisanih oficira, istačući da su se tokom cijelog radnog vijeka trudili da budu vjerni vojsci i državi, a da građani Crne Gore uvijek mogu računati na svoje penzionisane oficire i podoficire.

O njihovim radnim biografijama govorio je potpukovnik Velibor Bakrač, načelnik Odjeljenja za ljudske resurse u GŠ Vojske Crne Gore

mod mod mod mod