Manja slova Veća slova RSS
>

Sedmi kontingent VCG svečano ispraćen u Avganistan

Sedmi kontingent VCG svečano ispraćen u Avganistan
Datum objave: 29.08.2017 12:33 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Svečani ispraćaj pripadnika VII kontingenta Vojske Crne Gore u misiju „Resolute Support“ u Avganistanu upriličen je danas na vojnom aerodromu u Golubovcima.

Načelnik Generalštaba VCG general-pukovnik Ljubiša Jokić poželio je pripadnicima VII kontingenta bezbjedno izvšenje povjerenog zadatka i poručio da od njih očekuje posvećenost, odgovornost i visok stepen profesionalizma u radu, duboko poštovanje i uvažavanje domaćeg stanovništva, njihove kulture i običaja. “Vaši prethodnici su uspjeli da odgovore svim izazovima sa kojima su se suočavali, siguran sam da ćete i vi kvalitetno izvršiti sve dodijeljene zadatke.”

General Jokić je istakao da iskustva stečena u misijama imaju nemjerljiv značaj u obuci i unapređenju spososbnosti Vojske. “Na bazi tih iskustava i uvažavajući napore koje NATO i partnerske zemlje ulažu kako bi Avganistan učinili sigurnim i prosperitetnim, dajemo i naš doprinos, i pripadnici VCG su taj cilj uvijek nosili sa sobom”.

Načelnik Generalštaba se zahvalio partnerima iz oružanih snaga Hrvatske, Njemačke i SAD sa kojima VCG zajednički sarađuje još od prvog crnogorskog kontingenta u Avganistanu, ističući da aktivnim učešćem u misijama, Crna Gora i njena Vojska grade imidž pouzdanog partnera.

Komandant VII kontingenta poručnik Nemanja Drobnjak zahvalio se na ukazanom povjerenju da predstavljaju državu i vojsku na tako važnom i izazovnom zadatku. „Obećavam da ćemo časno i dostojanstveno nositi uniformu VCG. Svjesni da u misiji ne predstavljamo sebe, već državu i vojsku i da su naši prethodnici postavili ljestvicu časti i obraza Crne Gore veoma visoko, obećavamo da će i ovaj kontingent nastaviti da u istom ritmu gazi po već dobro utabanoj stazi.“

Svečanom ispraćaju prisustvovao je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG, kao i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnik Majkl Tarkvinto i savjetnik za odbranu R. Slovenije Primož ŠavcSedmi kontingent VCG ujedno je i prvi kontingent koji se upućuje u misiju “Resolute Support” u Avganistanu od kako je Crna Gora postala članica NATO.