Manja slova Veća slova RSS
>

General-potpukovnik Ljubiša Jokić na Vojnom komitetu NATO

General-potpukovnik Ljubiša Jokić na Vojnom komitetu NATO
Datum objave: 17.05.2017 14:03 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić učestvovao je na današnjoj redovnoj sjednici Vojnog komiteta NATO u Briselu, u formatu načelnika generalštabova zemalja članica.

Načelnici generalštabova su razmatrali aktuelna bezbjednosna pitanja, sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i jačanje zajedničkih i nacionalnih sposobnosti u suprotstavljanju aktuelnim izazovima.

General Jokić je upoznao najviše vojno tijelo NATO sa dostignućima u procesu integracije Crne Gore, kao i planovima za nastavak tih integracija u narednom periodu. On je naglasio da su ispunjeni svi uslovi iz vojno-odbrambenog dijela, za punopravno članstvo u NATO i zahvalio načelnicima generalštabova zemalja članica i strategijskim komandama vojne strukture NATO na podršci koju pružaju Vojsci Crne Gore u procesu integracije. 

General Jokić je naglasio da je prisustvo NATO od izuzetne važnosti za stabilnost regiona, koja će biti ojačana članstvom Crne Gore u Alijansi. 

„Crna Gora će nastaviti da promoviše vrijednosti Alijanse na osnovu sopstvenih iskustava iz perioda pristupanja i integracije“, zaključio je general Jokić. 

U svom obraćanju Vojnom komitetu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naglasio značaj ispunjenja obaveza sa samita u Velsu i Varšavi, a posebno povećanja izdvajanja za odbrambeni budžet i ravnomjernu podjelu tereta u pogledu doprinosa kolektivnoj bezbjednosti. 

mod