Manja slova Veća slova RSS
>

Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana

Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana
Datum objave: 27.05.2015 15:38 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


 

Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Balkan countries Chiefs of Defense Conference on Military Cooperation – Balkan CHODs) održana je danas u hotelu „Splendid“ u Bečićima.

 

Otvarajući konferenciju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da „strateške integrativne ciljeve Crne Gore - ulazak u EU i NATO - nije moguće ostvariti bez afirmacije dobrosusjedskih odnosa i aktivne uloge Crne Gore u regionalnoj saradnji, kroz uvažavanje i razumijevanje regionalnih vrijednosti i potreba.“ On je naglasio da su “intenzivna regionalna saradnja u oblasti odbrane, redovna komunikacija najodgovornijih političkih i vojnih zvaničnika, kao i integrativni procesi zemalja regiona u EU i NATO osnovni preduslovi da naš region zaštitimo od bilo kakvih oblika nestabilnosti. “

Učesnike konferencije pozdravio je načelnik GŠ VCG admiral Dragan Samardžić i tom prilikom istakao da mu je izuzetna čast što je Crna Gora domaćin ovog foruma. On je naglasio značaj regionalne vojne saradnje i bliskih odnosa sa susjedima među balkanskim zemljama u cilju održavanja i poboljšanja bezbjednog i sigurnog okruženja u regionu, kao i u Evropi.

Balkan CHOD forum podrazumijeva organizaciju niza zajedničkih aktivnosti iz više oblasti, od kojih su najvažnije obuka, vježbe i odgovor na asimetrične prijetnje, a sve sa ciljem promocije vrijednosti i značaja regionalne stabilnosti i bezbjednosti, uz podršku NATO. Načelnici generalštabova ponovo su potvrdili njihovu posvećenost unapređenju i jačanju međusobne saradnje. „Mi načelnici generalštabova Oružanih snaga Balkana, svjesni smo da je Balkan naša kuća, naš dom koji moramo čuvati i učinićemo sve iz naše nadležnosti da unaprijedimo regionalnu saradnju, sačuvamo mir i bezbjednost na Balkanu i adekvatno zaštitimo naše građane“, poručili su sa foruma.

Forum okuplja načelnike generalštabova Oružanih snaga 9 balkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska) sa ciljem unapređenja saradnje na polju odbrane, jačanja međusobnog povjerenja i razmjene informacija. Forum jednom godišnje okuplja načelnike na konferenciji, koja se po rotaciji organizuje u jednoj od zemalja članica.

Osim načelnika generalštabova zemalja članica foruma, na konferenciji su učestvovali i komandant Združene savezničke komande iz Napulja (AJFC Naples) admiral Mark Ferguson, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO general pukovnik Mark Schissler, kao i zamjenici načelnika generalštabova Oružanih snaga Slovenije brigadni general David Humar i Hrvatske general pukovnik Dragutin Repinc.

Na marginama konferencije načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić i načelnik Generalštaba Oružanih snaga R. Grčke general Mihail Kostarakos potpisali su Protokol između Ministarstva odbrane Crne Gore i Minstarstva nacionalne odbrane R. Grčke za pružanje pomoći vojnom obrazovanju studenata iz Crne Gore. Tokom bilateralnog sastanka admiral Samardžić zahvalio je Oružanim snagama R. Grčke na kontinuiranoj pomoći u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore.